
Friss egész elkészített gyümölcs- és zöldségtermékek
Védőgázos csomagolás: Bevált módszer a friss egész gyümölcs- és zöldségtermékei eltarthatóságának hatékony meghosszabbítására
Élelmiszertermékek: lucernacsíra, alma, sárgabarack, articsóka, spárga, padlizsán, avokádó, banán, babcsíra, cékla, szeder, lóbab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, sárgarépa, zeller, cseresznye, cikória, cukkini, áfonya, uborka, kumkvát, édeskömény, fokhagyma, egres, grapefruit, szőlő, zöld bogyós gyümölcsök, guáva, kelkáposzta, kivi gyümölcs, póréhagyma, citrom, saláta, lime, licsi, mandarin, mangó, mangosztán, velő zöldség, dinnye, vegyes gyümölcssaláták, vegyes zöldségsaláták, eperfa, nektarin, hagyma, narancs, papaya, pasztinák, Maracuja, őszibarack, borsó, paprika, ananász, szilva, burgonya, fügekaktusz, retek, rambután, málna, rebarbara, borsmustár, mogyoróhagyma, spenót, csillagalma, eper, csemegekukorica, karórépa, paradicsom, fehérrépa, vízigesztenye, orvosi vízitorma, görögdinnye, jamsz, egyéb termékek
Ajánlott gázkeverék
5% O₂
5% CO₂
90% N₂
A fent felsorolt gázok és keverékek általános útmutatást jelentenek. A termékéhez és folyamatához optimális gáz meghatározása érdekében javasoljuk, hogy végezzen termékpróbát egy Air Products MAP gázszakértő segítségével.
Tárolási hőmérséklet
• Legális maximum *: 8 ° C
• Ajánlott: 0 ° C és + 3 ° C között
Elérhető eltarthatóság
• Levegőben: 2-7 nap
• MAP-ban: 5-35 nap
Fontosabb, romlást előidéző organizmusok és mechanikák
Pseudomonas Fajok (levegőben), Tejsav Baktériumok, Erwinia fajok, Enterobacteriaceae, élesztőgombák és penészgombák, Enzimbarnulás, nedvességvesztés
Az ételmérgezés veszélyei magukban foglalják
Clostridium fajok, Szalmonella fajok, Staphylococcus aureus, Listeria Monocytogenes, Bacillus Faj, E.coli és E.coli 0157.
Tipikus védőgázos csomagológépek
Kiskereskedelem
• TFFS – Termoform-kitöltő-tömítés
• PTLF – Előre elkészített tálca és fedőfólia
• HFFS – Vízszintes formanyomtatvány
• VFFS – Függőleges formázó-töltő-záró
Tipikus csomagtípusok
Kiskereskedelem: Tálca és fedőfólia, tálca a párna alakú csomagolásban, párna alakú csomagolás
Példák tipikus MAP anyagokra
Tálca:
• UPVC/PE
• HDPE
Fedőfólia és / vagy légpárnás csomagolás:
• OPP
• OPP/PE
• EVA
• MP
• MPOR
Az egész és kész- friss gyümölcs- és zöldségtermékeket érintő fő romlási mechanizmusok a mikrobiális szaporodás, az enzimbarnulás és a nedvességvesztés.
A kimerült O₂ és / vagy dúsított CO₂ szintet eredményező védőgázos csomagolás nagyon hatékonyan gátolja ezeket a romlási mechanizmusokat, valamint:
• csökkenti a légzést
• késlelteti az érést
• csökkenti az etiléntermelést és az érzékenységet
• gátolja a textúrák lágyulását
• csökkenti a klorofill lebomlását
• enyhíti a fiziológiai rendellenességeket
Más, védőgázos csomagolású, hűtött, gyorsan romlandó élelmiszerekkel ellentétben a friss gyümölcs és zöldség a betakarítás után is lélegzik és minden későbbi csomagolásnál ezt figyelembe kell venni. Az aerob légzés termékei a CO₂ és a vízpára (míg anaerob légzés során fermentációs termékek, például etanol, acetaldehid és szerves savak keletkeznek). A légzést a friss termékek számos belső tulajdonsága, valamint különféle külső tényezők is befolyásolják, de általában véve a védőgázos csomagolású termékek elérhető eltarthatósága fordítottan arányos a légzési sebességgel. Az O₂ kimerülése és a CO₂ dúsulása a légzési folyamat természetes következménye, ha a friss gyümölcsöt vagy zöldséget hermetikusan lezárt csomagolásban tárolják. A légköri összetétel ilyen módosulása a növényi anyagok légzési sebességének csökkenését eredményezi. Ha a terméket át nem eresztő fóliába zárják, akkor a csomagolásban lévő O₂ szintje nagyon alacsony koncentrációra csökken, amire anaerob légzés indul. Az anaerobiozís általában nem kívánt szagokkal és ízekkel, valamint a termékminőség jelentős romlásával jár.