logo Go to Home Page
| Párizs

Az európai finomítók szén-dioxid-mentesítése: A TotalEnergies és az Air Products között létrejött az első megállapodás a zöld hidrogén szállításáról

A TotalEnergies és az Air Products 15 éves megállapodást írt alá 70 000 tonna zöld hidrogén éves európai leszállításáról 2030-tól kezdődően. Ez az első hosszú távú megállapodás azt követően jött létre, hogy a TotalEnergies pályázatot írt ki évi 500 000 tonna zöld hidrogén leszállítására a TotalEnergies európai finomítóinak szén-dioxid-mentesítése érdekében. 

A megállapodás értelmében az Air Products a TotalEnergies észak-európai finomítóiba zöld hidrogént szállít az Air Products globális ellátási hálózatából. Ezzel a hidrogénnel évente körülbelül 700 000 tonna CO2 kibocsátását lehet elkerülni. Az Air Products vállalatnak odaítélt szerződés az első lépés a TotalEnergies azon célkitűzésének elérése felé, hogy 2030-ra 40%-kal csökkentse az általa üzemeltetett olaj- és gázipari műveletekből származó üvegházhatású gázok nettó kibocsátását (1+2. hatály) a 2015-ös szinthez képest.

Seifi Ghasemi, az Air Products elnök-vezérigazgatója és Patrick Pouyanné, a TotalEnergies elnöke és vezérigazgatója

Download Image

Az Air Products, a világ hidrogénellátási vezetője, több mint 15 milliárd dollárt fektetett valódi, nagy energiaátalakítási projektekbe, és számos nagy, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénprojektet indított el a világon, így vezető és megbízható beszállítóvá vált.

„Ez az Air Products vállalattal kötött megállapodás, amely a tavaly indított pályázati felhívást követően először került aláírásra, egy lépés azon célunk felé, hogy az évtized végéig szén-dioxid-mentesítsük a TotalEnergies észak-európai finomítóiban használt hidrogént. Büszkék vagyunk arra, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelés úttörőjével, az Air Products vállalattal működünk együtt Seifi Ghasemi vezetése alatt. Ismét bebizonyítjuk, hogy képesek vagyunk úttörő szerepet játszani az energetikai átmenetben, és hozzájárulni a zöld hidrogénipar kialakulásához azzal, hogy hosszú távú szerződéseket kínálunk az Európában található hat finomítónkkal és két biofinomítónkkal. Büszkék vagyunk arra is, hogy kiterjeszthetjük együttműködésünket az Air Products vállalattal, hiszen környezetbarát energiaszolgáltatóvá váltunk, és hozzájárultunk az Air Products saját szén-dioxid-mentesítési ütemtervéhez” – mondta Patrick Pouyanné, a TotalEnergies elnöke és vezérigazgatója

„Ma a világ egyik legnagyobb energiaipari vállalata elkötelezett amellett, hogy megújuló hidrogént használjon az észak-európai finomítói szén-dioxid-mentesítésére, és mi az Air Products vállalatnál nagyra értékeljük és büszkék vagyunk arra, hogy a szükséges zöld hidrogén gyártója és beszállítója lehetünk” – mondta Seifi Ghasemi, az Air Products elnök-vezérigazgatója. Seifi Ghasemi megjegyezte, hogy az Air Products hét évvel ezelőtt indult el a tiszta hidrogén előállításának útján, és hozzátette: „Mindig hittünk abban, hogy ha a tiszta hidrogént kereskedelmi méretekben elérhetővé tesszük, akkor ott lesz a kereslet. Ez a szerződés érvényesíti a hosszú távú stratégiánkat. A kereslet egyértelműen megvan, és ahogy haladunk előre, jelentősen növekedni fog, és alapvető szerepet játszik a nehézipar és más ágazatok szén-dioxid-mentesítésében. Szeretném kifejezni csodálatomat Patrick Pouyanné úr látásmódja és bátorsága iránt, aki a világ tisztább jövőjének megteremtése érdekében elsőként lépett fel.”

Ugyanakkor a TotalEnergies és az Air Products aláírt egy szándéknyilatkozatot a megújuló energia biztosítására vonatkozóan, amely magában foglalja egy texasi napelemes projektben előállított 150 MW-ra vonatkozó első energia-vásárlási megállapodás (Power Purchase Agreement, PPA) aláírását. A felek azt is tervezik, hogy közösen vizsgálják meg a további PPA-lehetőségeket az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Franciaországban. Ez a megállapodás, amely megerősíti a TotalEnergies és a Air Products közötti partnerséget, hozzájárul a Air Products szén-dioxid-mentesítési ütemtervéhez, és összhangban van a TotalEnergies integrált villamosenergia-stratégiájával az értéklánc mentén. 

TotalEnergies és az európai finomítói szén-dioxid-mentesítése
A TotalEnergies elkötelezett az iránt, hogy csökkentse az ügyfelek energiatermelésének, átalakításának és ellátásának karbonlábnyomát. A vállalat által meghatározott egyik eszköz a zöld vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén felhasználása az európai finomítói szén-dioxid-mentesítésére, ami 2030-ig évente mintegy ötmillió tonnával csökkentené a CO2-kibocsátást. 

Az európai finomítókban használt hidrogén teljes szén-dioxid-mentesítése érdekében a Társaság 2023 szeptemberében pályázatokat írt ki évi 500 000 tonna zöld hidrogén leszállítására. 


A TotalEnergies-ről
A TotalEnergies egy globális integrált energiaszolgáltató vállalat, amely energiát – olajat és bioüzemanyagokat, földgázt és zöld gázokat, megújuló energiaforrásokat és villamos energiát – termel és forgalmaz. Több mint 100 000 alkalmazottunk elkötelezett amellett, hogy a lehető legtöbb embernek olyan energiát biztosítsunk, amely megbízhatóbb, megfizethetőbb és fenntarthatóbb. A mintegy 120 országban tevékenykedő TotalEnergies stratégiájának, projektjeinek és működésének középpontjában a fenntarthatóság áll.

Figyelmeztető megjegyzés
A jelen dokumentumban szereplő „TotalEnergies”, „TotalEnergies vállalat” vagy „Vállalat” kifejezések a TotalEnergies SE és a TotalEnergies SE által közvetlenül vagy közvetve ellenőrzött konszolidált vállalkozások megjelölésére szolgálnak. Hasonlóképpen, a „mi”, „minket” és „miénk” szavak is használhatók ezen szervezetekre vagy az alkalmazottjaira vonatkozó hivatkozásként. Azok a szervezetek, amelyekben a TotalEnergies SE közvetlenül vagy közvetve részvénytulajdonos, külön jogi személyek. A jelen dokumentum jövőre vonatkozó információkat és kijelentéseket tartalmazhat, amelyek számos gazdasági adaton és feltételezésen alapulnak egy adott gazdasági, versenyhelyzeti és szabályozási környezetben. Ezek a jövőben pontatlannak bizonyulhatnak, és számos kockázati tényezőnek lehetnek kitéve. Sem a TotalEnergies SE, sem leányvállalatai nem vállalnak kötelezettséget arra, hogy a jelen dokumentumban szereplő, jövőre vonatkozó információkat vagy kijelentéseket, célkitűzéseket vagy tendenciákat nyilvánosan frissítsék, akár új információk, jövőbeli események vagy más okok eredményeként. A TotalEnergies pénzügyi eredményeit vagy tevékenységeit befolyásoló kockázati tényezőkre vonatkozó információk a legfrissebb Regisztrációs dokumentumban találhatók, amelynek francia nyelvű változatát a TotalEnergies SE a francia értékpapír-szabályozó Autorité des Marchés Financiers (AMF) hatósághoz nyújtja be, valamint az 20-F nyomtatványban az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságához (SEC).


Az Air Products-ról
Az Air Products (NYSE:APDhttps://investors.airproducts.com/stock-information ) egy világvezető ipari gázipari vállalat, amely több mint 80 éve működik, és az energia-, környezetvédelmi és feltörekvő piacok kiszolgálására összpontosít. A vállalat két növekedési pillérrel rendelkezik, amelyeket a fenntarthatóság vezérel. Az Air Products alapüzletága alapvető ipari gázokat, kapcsolódó berendezéseket és alkalmazásokat biztosít az ügyfelek számára több tucat iparágban, beleértve a finomítást, a vegyi anyagokat, a fémeket, az elektronikát, a gyártást és az élelmiszereket. A Vállalat a világ néhány legnagyobb tiszta hidrogénprojektjét is fejleszti, tervezi, építi, tulajdonában tartja és üzemelteti, amelyek támogatják az alacsony és nulla szén-dioxid-kibocsátású energiára való átállást a nehézgépjárművek szállításában és az ipari szektorban. Ezenkívül az Air Products világelső a cseppfolyósított földgáz folyamattechnológia és berendezések terén, és világszerte kínál turbógépeket, membránrendszereket és kriogén konténereket.

A Vállalat 2023-as pénzügyi évben 12,6 milliárd dolláros árbevételt ért el mintegy 50 országban folytatott tevékenységéből, és jelenlegi piaci kapitalizációja meghaladja az 50 milliárd dollárt. Az Air Products mintegy 23 000 szenvedélyes, tehetséges és elkötelezett, különböző háttérrel rendelkező munkatársát az a magasabb rendű cél vezérli, hogy olyan innovatív megoldásokat hozzunk létre, amelyek a környezet javát szolgálják, fokozzák a fenntarthatóságot, és újragondolják a lehetséges megoldásokat az ügyfelek, a közösségek és a világ előtt álló kihívások kezelése érdekében. További információkért látogasson el a www.airproducts.com, vagy kövessen minket a LinkedIn, X, Facebook or Instagram.

Figyelmeztető megjegyzés
A jelen közlemény „jövőre vonatkozó kijelentéseket” tartalmaz a magánértékpapírokra vonatkozó peres eljárások reformjáról szóló 1995. évi törvény „biztonságos kikötő” rendelkezései értelmében. Ezek a jövőre vonatkozó kijelentések a vezetőség jelen ezen közlemény időpontjában érvényes elvárásain és feltételezésein alapulnak, és nem garantálják a jövőbeni teljesítményt. Bár a jövőre vonatkozó kijelentéseket jóhiszeműen és feltételezéseken alapulva teszik, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a vezetőség által észszerűnek tartott elvárások és előrejelzések, a tényleges teljesítmény és a pénzügyi eredmények számos tényező miatt lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben kifejezett előrejelzésektől és becslésektől, beleértve a 2023. szeptember 30-án véget ért pénzügyi évre vonatkozó 10-K nyomtatványon közzétett éves jelentésünkben leírt kockázati tényezőket, valamint az Értékpapír- és Tőzsdebizottsághoz benyújtott beadványainkban közzétett egyéb tényezőket. Hacsak a jogszabályok másként nem írják elő, nem vállalunk semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget arra, hogy az itt szereplő, jövőre vonatkozó kijelentéseket aktualizáljuk vagy felülvizsgáljuk annak érdekében, hogy azok tükrözzék a feltételezésekben, meggyőződésekben vagy várakozásokban bekövetkezett változásokat, illetve az ilyen jövőre vonatkozó kijelentések alapjául szolgáló eseményekben, feltételekben vagy körülményekben bekövetkezett változásokat.